بابک علیاری در گفت و گو با ندای ایرانیان:
مهم ترین تبعات عدم پذیرش « FATF» انزوای کشور و قرار گرفتن در لیست سیاه است/ مراودات تجاری مان به ۹ کشور تقلیل یافته است/ یکبار برای همیشه باید شجاعانه درباره « FATF» تصمیم بگیریم
بابک علیاری کارشناس مسائل اقتصادی وعضوحزب ندای ایرانیان در واکنش به انتقادات رسانه های همسو با دولت نسبت به بیانیه اخیر حزب ندای ایرانیان در رابطه با نقش FATF در اقتصاد ایران و تبعات عدم پیوستن به گروه ویژه اقدام مالی به پایگاه اطلاع رسانی حزب ندای ایرانیان گفت: پس از گذشت چند سال، هنوز درباره FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام تصمیم گیری نشده است در حالی که هر چقدر بیشتر فرصت را برای پیوستن به این مجمع جهانی از دست می دهیم تبعات بیشتری را متوجه کشور می کنیم. مهم ترین تبعات آن عدم حضور در مبادلات بین المللی به عبارتی انزوای کشور و قرار گرفتن در لیست سیاه است.
وی ادامه داد: چراکه عدم پیوستن به FATF منجر به این مهم می گردد که همواره با یک بن بست تجاری روبرو باشیم و نتوانیم نقش چندانی در مناسبات جهانی ایفا کنیم. در صورت قرار گرفتن در لیست سیاه هم، حتی دوستان مان که علاقه مند به ارتباط تجاری با ایران هستند آنها هم نمی توانند با ما وارد مراوده و معاملات تجاری شوند. چراکه یکی از آن ۴۴ بند، مسئله پولشویی است و چون متهم به پولشویی می شویم شرکت های خارجی هم در صورت معامله با ایران به پولشویی متهم شده و دچار تحریم های بین المللی می شوند به همین دلیل هم تمایلی به معامله نخواهند داشت.
این کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه نخستین تاثیر منفی عدم پیوستن به گروه ویژه اقدام مالی بر روی صادرات نفتی وغیر نفتی است که البته اثرش بر روی صادرات نفتی بیشتر خواهد بود، گفت: زیرا ما در صورت عدم الحاق به FATF نمی توانیم از منافع حاصل از صادرات بهره مند شویم. مسئله دوم انتقال پول است که ایران عملاً توانایی اش را بر روی انتقال پول کالاهای فروخته شده به داخل کشور از دست خواهد داد. در صورت امکان هم باید با هزینه بالایی این کار را انجام دهد. زیرا عدم پیوستن به FATF هزینه انتقال ارز به داخل را بسیار بالا خواهد برد.
علیاری همچنین افزود: یکی دیگر از تبعات عدم پیوستن به مجمع جهانی FATF این است که نهادهای پولی و مالی جهانی مانند صندوق بین المللی پول نمی توانند با ما همکاری کنند و وام دهند. در واقع کانالی برای انتقال پول وجود نخواهد داشت. تبعات دیگرعدم پیوستن به FATF ، عدم سرمایه گذاری خارجی در ایران است همانطور که در سه سال گذشته شاهد آن بودیم ایران خالص سرمایه اش منفی بوده است. چراکه سرمایه گذاری خارجی ما به کمترین حد خود رسیده است. در واقع بر اساس آمارهای موجود افغانستانی ها بیشترین سرمایه گذاری را در کشور داشته اند و کشورهای دیگر از سرمایه گذاری در ایران عقب کشیدند. بنابراین وقتی که ما نتوانیم سرمایه گذارخارجی جذب کنیم واز سویی استهلاک سرمایه های قبلی به خاطرعدم نوسازی بالا برود استهلاک از سرمایه پیشی می گیرد امری که در سه سال گذشته شاهد آن بودیم و قطعاً در سال آینده هم همین روند ادامه خواهد داشت.
عضو شورای حزب ندای ایرانیان با اشاره به اینکه علاوه بر این عدم پیوستن به FATF تبعات زیادی هم برای بنگاه های اقتصادی کشور به دنبال خواهد داشت، خاطرنشان کرد: هر چقدر حجم این بنگاه کوچکتر باشد آسیب شان هم بیشتر خواهد بود که یکی از دلایل آن مقیاس هاست. زیرا هر چه مقیاس بنگاه ها کوچکتر باشد طبیعتاً هزینه های ثابت شان بالاتر خواهد بود و از عدم ارتباط با جهان بیشتر آسیب می بینند. علاوه بر این، عدم الحاق بر روی بازار ارز و فلزات گرانبها هم تاثیر می گذارد و منجر به افزایش روز به روز قیمت در این بازارها می شود به همین دلیل پذیرش FATF می تواند تاثیر بسیار زیادی در اقتصاد ایران بگذارد. زیرا ما به جهان این اطمینان را می دهیم که قصد پولشویی نداریم. ما از ۴۴ بند تنها در ۴ مسئله اختلاف نظر داریم و ۴۰ مورد آن را عملاً پذیرفتیم. اگر بتوانیم بر سر آن ۴ مورد به توافق برسیم می توانیم از همه مزایای اقتصاد بین الملل بهره مند شویم.
این کارشناس اقتصادی همچنین اظهار کرد: ما نمی توانیم بر روی فعالیت های اقتصادی خود یک دیوار بکشیم و بگوییم خودمان با خودمان می خواهیم معامله کنیم. بر اساس آمار کمرگ، در سال ۸۰ ایران با ۲۸ کشور مراوده تجاری داشت اما از ۳ سال پیش تاکنون مراودات تجاری مان به ۹ کشور تقلیل یافت و بازهم اگر قرار است محدودیت ها و تحریم های بیشتری اعمال شود مانند تحریمی که در عراق علیه ایران قرار است اعمال شود و اجازه ورود ارز ازعراق به ایران داده نشود در این صورت تبدیل به یک کشور منزوی می شویم و هیچ کشوری هم نمی تواند خودش با خودش وارد سرمایه گذاری شود پس ناگزیر بر روی درآمدهای مالیاتی سرمایه گذاری می کند. مردمی هم که نتوانند سود کنند طبیعی است که نمی توانند مالیاتی پرداخت کنند و این باعث می شود دولت در کسب درآمدهای مالیاتی موفق نشود.
وی با بیان اینکه باید هر چه زودتر درباره FATF تعیین تکلیف شود، تاکید کرد: تعیین و تکلیفش هم بدین معنی است اگر قرار است نپذیریم باید هر چه سریعتر اعلام کنیم که ما نمی خواهیم به مجمع جهانی « FATF » ملحق شویم. در این صورت تبعاتش راهم باید بپذیریم. با توجه به اینکه ایران باحجم بالایی از تورم روبروست وهمچنین رکودی که جامعه ناگزیرآن را تحمل می کند؛ بودجه ای که نامتناسب با شرایط تحریم تصویب شده است واتکای بیش از اندازه دولت بر روی مالیات و درآمد نفتی باید هر چه زودتر درباره « FATF » به نتیجه برسیم ویکبار برای همیشه شجاعانه در رابطه با آن تصمیم بگیریم که یا رومی رومی باشیم یا زنگی زنگی.
علیاری در پایان با اشاره به اینکه با پیوستن به FATF می توانیم از اقتصاد جهانی به نفع خود بهره ببریم ونفت مان را راحتر بفروشیم، گفت: با توجه به اینکه میعانات گاز، فرآورده های نفتی و به اضافه بازارهای سودآور مانند محصولات معدنی، شیمیایی و پلاستیکی که محصولات ارزآورغیر نفتی ما محسوب می شوند؛ مشترهای بیشتری برایشان پیدا می شود و مشتری می تواند با امنیت بیشتری از ما بخرد و فرایند انتقال پول آن راحت تر صورت می گیرد. بدین ترتیب چرخ اقتصاد کشور می چرخد در غیر این صورت چشم انداز مناسبی برای آینده اقتصادی کشور پیش بینی نمی شود.