گزارش پنل بررسی منافع ملی: شکوریراد: منافع ملی فقط اقتدار نظامی نیست / کرباسچی: راهی غیر از انتخابات آزاد برای رسیدن به وحدت ملی وجود ندارد
ندای ایرانیان: پنل دوم کنگره حزب ندای ایرانیان با موضوع بررسی منافع ملی با حضور دبیر کل حزب اتحاد ملت، دبیر کل حزب ندای ایرانیان و دبیرکل حزب کارگزران سازندگی برگزار گردید.
*شکوری راد: هویت ملی را چه چیز شکل می دهد
علی شکوریراد در پنل تخصصی چهارمین کنگره ندای ایرانیان در برج میلاد گفت: آقای ظریف گفتند منافع ملی، حوزه سیاست خارجی است و همه صحبت ایشان به جایگاه مردم در منافع ملی اختصاص داشت که صحبتهای جامعی بود. منافع را همه میدانیم اما آنچه که هویت ملی را شکل میدهد، چیست؟ بر اساس آن تعاریف فرق میکند و این محل اختلاف بین جناحهای سیاسی است.
وی با طرح این پرسش که هویت ملی از کجا میآید؟ اظهار داشت: جوامع هویت ملی را تعریف و بر اساس آن دولت تشکیل میدهند. دولت هویت ملی را باز تعریف میکند و سعی دارد در این تعریف پایههای خود را محکم کند. شهید مطهری وجود درد و طلب مشترک را عامل پیدایش ملیت میدانست و تاکید بر هویت دینی داشت.
این فعال سیاسی اصلاحطلب گفتمان تعالی و توسعه را دو گفتمان موجود در کشور برشمرد و تصریح کرد: اختلاف بین بخشهای مختلف جامعه بر اساس تعریف ملی و ملیت است و ما در تعریف منافع ملی دچار اختلافات اساسی هستیم. منافع ملی فقط اقتدار نظامی نیست چراکه منافع ملی حفظ منابع ملی و انسانی نیز هست.
شکوریراد ادامه داد: در سند بالادستی الگوی پیشرفت ایرانی اسلامی، هویت ملی براساس فرهنگ تعریف شده است و در آن نه به ساختار سیاسی و نه به سرزمین اشاره نشده است. باید سیاسیون و صاحبنظران جامعه در مورد این مسئله بحث کنند تا فردا این تعاریف به عنوان سند بالادستی نگاشته نشود.
وی با بیان اینکه ما در تعریف منافع ملی با تحریف منافع ملی مواجه هستیم، خاطرنشان کرد: برخیها منافع ملی را بر اساس منافع جناحی خود تعریف میکنند. وقتی تعریفی از منافع ملی نداریم، حفظ و حراست آن دچار خدشه میشود. ساختار سیاسی باید به گونهای عمل کند که رضایتمندی شهروندان را به اکثریت برساند.
دبیرکل حزب اتحاد ملت ایران اسلامی با بیان اینکه مردم این سرزمین از حاکمیتی که خود شکل دادهاند، میخواهند که عدالت را ایجاد و آزادی، رفاه و امید به آینده را تامین کند چراکه منافع ملی باید ضامن بقای جامعه باشد، ابراز داشت: آنهایی که ما با آنها چالش داریم؛ دو دسته هستند. دسته نخست، افرادی هستند که منافع ملی را قربانی منافع خود میکنند و افراد دیگر نیز فهم غلطی از موضوع دارند. میگویند برجام منافع ملی ما را به خطر انداخته است یا میگویند تصویب FATF مخالف با منافع ملی ما است بنابراین باید معلوم شود که آنها منافع ملی را چه تعریف میکنند؟
*کرباسچی: راهی غیر از انتخابات آزاد برای رسیدن به وحدت ملی وجود ندارد
غلامحسین کرباسچی نیز در پنل تخصصی کنگره حزب ندای ایرانیان که به موضوع بررسی منافع ملی اختصاص داشت، گفت: از سالها قبل که کسانی در مملکت برای مبارزه قد علم کردند، فکر میکردند برای منافع مردم کار میکنند. برخی احزاب، اسم حزب را دارند و مدرن هم هستند، ولی یک نوع قومگرایی بر آنها حاکم است. آیا منافع ملی را یک مرجع تقلید یا علمای جمع شده در مجلس خبرگان یا مجمع تشخیص تعیین یا سازمانها تعیین میکنند؟
وی با اشاره به عدم حضور دبیرکل حزب موتلفه در این مراسم اظهار داشت: اگر آقای حبیبی بودند مناقشه ای با ایشان داشتیم، مناقشه در این بود که زمانی در این کشور یک سازمان محرمانه قیام می کرده که اینها یا معتقد بودند یا مسلمان یا غیر مسلمان بودند، به هرحال فکر میکردند که منافع ملی در این است که شروع به ترور افرادی کنند که به زعم آنها خلاف منافع ملی کشور بودند.
این فعال سیاسی اصلاحطلب با بیان اینکه کتابهایی از سازمان مجاهدین خلق منتشر شده که نفرات اولیه آن به نفع مردم کار میکردند و شاید برخیهایشان هم انگیزه دینی و ملی داشتند، تصریح کرد: جمعبندیشان بر این بود که منافع ملی در ترور افراد است. یک وقتی موتلفه اسلامی مدعی هست و زمانی فداییان اسلام فکر میکردند اگر فردی از عناصر خاص را ترور کنند، منافع ملی تامین میشود. ریشه های این اندیشه ممکن است به زمانهای معاصر هم برسد و جمعهایی فکر کنند که ترور فیزیکی یا شخصیتی در کشور منافع ملی را تامین میکند.
کرباسچی ادامه داد: گاهی دیدگاههای مذهبی هم اینطور است. مثلاً فکر کنیم که یک هژمونی کامل برای دیدگاه خاص مذهبی جدای از اعتقادات داشته و آن حاکم شود و بقیه را حذف کنیم. حتی مسائل دینی و اعتقادی منهای بحث اعتقاد شخصی برای تامین منافع ملی است و مهم است که به این توافق برسیم که منافع ملی چیست.
وی با تاکید بر اینکه تجربه امروز دنیا نشان می دهد منافع ملی را نه یک فرد به عنوان حاکم یا رئیسجمهور یا نخستوزیر و نه حتی یک حزب به تنهایی تعیین نمیکند، خاطرنشان کرد: برخی متفکران غربی میگویند احزاب مانع حاکمیت عمومیاند و میگویند وقتی یک حزب حاکم میشود منافع دیگران را تامین نمیکند.
دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی افزود: برای رسیدن به وحدت ملی، راهی غیر از انتخابات آزاد وجود ندارد. نباید فقط حاکمیت بگوید انتخابات آزاد است. از همه زبانها و حیطه های جغرافیایی کسانی باید بیایند و در یک بحث کارشناسی شرکت و نهایتاً با رای آزاد و بدون فشار انتخاب شوند.
منبع: ایلنا