مرتضی طهماسپور رئیس شعبه اردبیل حزب ندای ایرانیان:
رانت، اختلاس و زدوبندها اعتماد عمومی را بسیار کاهش داده است/پر شور بودن انتخابات همیشه به نفع اصلاح طلبان بوده/واضح و مبرهن است از نقش شورای نگهبان در ایجاد رقابتی پرشور در انتخابات نمی توان به راحتی چشم پوشید
مرتضی طهماسپور رئیس شعبه اردبیل ندای ایرانیان در گفت و گو با پایگاه خبری ندای ایرانیان به بررسی دو انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا و ریاست جمهوری در سال ۱۴۰۰ پرداخته که مشروح آن را مشاهده می کنید:
از دیدگاه قانونی شورای شهر یکی از عناصر سیستم مدیریت شهری محسوب میشود از این رو با در نظر گرفتن ساختار، جایگاه و وظایف آن میبایست کارکردی قانونی را برای آن تعریف کرد و انتظار داشت. اما کلیات عملکرد پارلمان های محلی در دوره های گذشته، مخصوصاً در شهر های کوچک حاکی از آن است که غلفت از نظارت بر عملکرد شهردار و ساختار شهرداری، عدم تدوین برنامه های مناسب بالاخص در ابعاد فرهنگی و اجتماعی، تنش های همیشگی در انتخاب شهرداران که گاه دوره حضورشان به سال هم نمیکشد و حرکت های پر حاشیهی اعضای شورا تصاویری است که در اذهان عمومی از خود به جای گذاشته اند. توجه به این نکته که انتخابات شورای شهر به جز در چند شهر همچون تهران با درصد بالایی غیر سیاسی و استوار بر طایفه گرایی و منافع اشخاص است دید بهتری را در تفسیر عملکرد شورا ها ایجاد میکند. رانت، اختلاس و زد و بند ها در منافع شهری مخصوصاً در آخرین دوره شورا های شهر که در بالاترین نمود خود قرار گرفت اعتماد عمومی را بسیار کاهش داده است اما این مساله نباید نگاه ها را از جایگاه مهم پارلمان محلی در توسعه شهری دور کند. اگر نگاهی به اخبار شورای شهر تهران به عنوان بزرگترین در نوع خود بیندازیم بیشتر به جایگاه مهم آن پی خواهیم برد که البته شاید عملکرد آن در حد و اندازه نام و انتظارات نبوده است. بی انصافی نیست اگر عملکرد اعضای آن را جدا از چند عضو شاخص در حد متوسط بدانیم. قطعاً عملکرد شورای شهر تهران یعنی پارلمان محلی پایتخت کشور می بایست ملموس تر و از نظر آماری در خور توجه باشد و حول محور حاشیه ها تفسیر نشود.
این فعال سیاسی در ادامه گفت: اینکه در انتخابات ۱۴۰۰ بخت یار اصلاح طلبان در شوراها خواهد بود یا نه با توجه به پیش بینی ها در خصوص درصد مشارکت رای دهنگان، درصد تایید صلاحیت شوندگان و عملکرد شورا های کنونی دستیابی به موفقیت بسیار سخت خواهد بود. باید به این نکته هم توجه شود که پر شور بودن انتخابات همیشه به نفع اصلاح طلبان بوده و خلاف آن هم صادق است.
طهماسپور با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری افزود: تعدد کاندیداها در انتخاباتی در سطح ریاست جمهوری نشان از عدم اجماع در جریان های سیاسی دارد.
اینکه اصلاح طلبان و اصولگرایان به عنوان دو جریان عمده سیاسی کشور احتمالاً درگیر کثرت کاندیدا ها در انتخابات ۱۴۰۰ خواهند شد نتیجهای جز بی برنامه گی و حمایت های ضعیف از کاندیدا ها را در پی نخواهد داشت و در شرایطی که رای دهندگان بیشتر از همیشه ناظر بر روند انتخابات و عملکرد کاندیداها خواهند بود این بی برنامه گی و چند دسته گی ها انتظارات اکثریت را برآورده نخواهد کرد. در نتیجه احتمال مشاهدهی کاندیدایی جریان ساز که موجب حضور بیشتر رای دهنگان در پای صندوق های رای گردد عملاً به دور از انتظار و غیر ممکن خواهد بود و کاندیدای برنده را از پشتوانهی رای بالا محروم خواهد کرد.
وی گفت: اصولگرایان با نگاه به نتیجه انتخابات مجلس شورای اسلامی در سال ۹۸ و درصد مشارکتی که قابل توجه نبود صندلی ریاست پاستور را برای خود متصور هستند. اما نباید از یاد برد که در انتخابات ها عموماً گفتمانی هم راستا با عموم مردم انتخاب نکرده اند و هیچگاه یک صدا و دارای برنامه ای محکم برای ارائه نبوده اند. چند دستگی در جریان اصولگرا باعث شده است در جمع آوری پشتوانه مردمی و نمایندگی افکار عمومی موفق عمل نکنند. اگر به عملکرد نمایندگان فعلی و اصولگرای مجلس نگاهی گذرا بیندازیم خواهیم دید در ارائه طرح ها و موضوعات مورد بحث خواست عمومی مردم آن گونه که باید لحاظ نمیشود.
طهماسپور افزود: در شرایط کنونی کشور، دولتی که به پشتوانهی رای اصلاح طلبان به قدرت رسیده است، به دلیل تحریم های ناجوانمردانه، مدیریتی ناموفق و قرار گرفتن در شرایط اقتصادی بسیار نگران کننده عملاً راهی برای خروج از مشکلات ندارد. نتیجهی اولیه این شرایط بی اعتمادی عمومی به دولت و حامیان آن است که در آخرین انتخابات مجلس با عدم مشارکت گسترده مردم به نمایش گذاشته شد و این موضوع کار را برای کاندیداهای جریان اصلاح طلب در انتخابات پیش رو بسیار سخت خواهد کرد. امروز نیاز اصلاح طلبان به داشتن برنامه ای مدون و قابل ارائه به افکار عمومی برای خروج از شرایط کنونی و مدیریت جامع کشور در جهت حل مشکلات مخصوصاً مشکلات معیشتی و اقتصادی مردم و سر و سامان دادن به روابط خارجی بیش از پیش احساس می شود.
اگر کاندیدایی دارای اعتماد خواص و مقبول عامه مردم، بتواند اجماع اصلاح طلبان را بدست آورد و برنامهای قوی و قابل قبول برای ارائه داشته باشد با شرط تبیین شفاف شرایط دولت تدبیر و امید و مشکلات آن، میتوان شانسی را برای پیروزی وی در انتخابات ۱۴۰۰ قائل شد. البته نباید از تاثیر نتیجهی انتخابات پیش رو ریاست جمهوری آمریکا بر جو روانی انتخابات ۱۴۰۰ غافل شد.
طهماسپور در انتها با تاکید به نقش شورای نگهبان گفت: واضح و مبرهن است از نقش شورای نگهبان در ایجاد رقابتی پرشور در انتخابات نمی توان به راحتی چشم پوشید.
تایید صلاحیت اشخاص داری رای و اعتماد عمومی حتی با شرایط فعلی کشور هم میتواند به بهبود سطح مشارکت در انتخابات کمک کند.
رد صلاحیت های گسترده مخصوصاً در یک جناح از اقبال عمومی برای حضور در پای صندوق های رای کم میکند. همان گونه که در انتخابات ۹۸ نیز مشاهده شد و نتیجه ای جز پایین رفتن سطح مشارکت واجدین شرایط نداشت.
اینکه اخیراً سخنگوی شورای نگهبان از امکان صلاحیت گرفتن زنان برای کاندیدا شدن در انتخابات ریاست جمهوری سخن به میان آورده است نیز به نوعی میتواند تاثیرات مثبتی در کشاندن مردم به پای صندوق های آرا داشته باشد.
*تهیه و تنظیم: سالار احمدی